pondelok 11. februára 2019

Na lyžiach okolo chaty pod Chlebom

Tentoraz nejdem písať žiadne príbehy aj keď dalo by sa ich napísať tisíce. Každá jedná návšteva spomenutej chaty je studnica úžasných zážitkov. Raz tých naj, inokedy trošku menej dokonalých, ale vždy to stojí za to.

V Révayke

Dnes teda idem opísať všetky možné výstupy a lyžovačky v okolí chaty pod Chlebom. Začnem Kriváňom. Tam toho až tak moc ešte nepoznám. Budem sa venovať hlavne zjazdmi do Snílovskej doliny, lebo z Kriváňu sa dá mnoho jazdiť aj na sever, ktorý je ale pre mňa úplne Maďarská dolina. Moc neviem ani o zjazdoch na Západ. Ale čo tie ostatné?

Východ Slnka na Veľkom Fatranskom Kriváni s pohľadom na chatu pod Chlebom, Bochník a Chleb

Na chate pod Chlebom
 
Poďme na výstupy. Asi najjednoduhší je po červenej turistickej značke a zimnom značení po hrebeni. Lenže ak chcete aj lyžúvať, tak je fajn vedieť aj ako sa dostať priamo na vrchol z dola zo Snilovskej doliny. To sa dá celkom prijateľne cez Révayku (severnejšiu, centrálnu muldu, z Veľkého Fatranského Kriváňa), ale aj južnejšou trošku užšou muldou. Tí čo majú pätku dobreže nie 10 cm vysokú to chodia aj direkt smerom hore. My s pretekárskymi pätkami si to radi vyšľapeme cikcakovaním. Načo sa toľko trápiť. A z diaľky to vyzerá aj veľmi krásne také cik-cak. Posledný výstup, a asi ten najkrajší je po hrebeni už od Zajacovej. Neodbočíte hore zvážnicou smerom na Chleb ale odbočíte vľavo. Prejdete ponad potok kde prudko stočíte doľava a po pravici máte už náš spomínaný hrebeň. Na ten sa môžete dostať aj zvážnicou výjdením až na jeho cíp alebo priamo skratkou direkt hore. Nie je to až tak dlhé. Chvíľku potom vleziete do hustejšieho lesa, ale ten postupne zriedne a potom nasleduje nádherný, málo ľudmi prechádzaný hrebeň riedkym lesom. Zimná krajina je to ako z rozprávky. V časti Kokolová už vidno na protisvahu z druhej strany doliny v cca rovnakej výške chatu pod Chlebom. Les redne až zmizne a postupne výjdete až na samotný vrchol Kriváňa.

Výstup Snilovským potokom



Na vrchole Snilovskej doliny, zľava zjazd z Chlebu


Výstup hrebeňom od Zajacovej po Veľký Fatranský Kriváň
 
  

Východ Slnka kúsok pod vrcholom Kriváňa

Na vrchole

Odtrhy na Pekelníku

Výstupovka z Snilovskej doliny na chatu pod Chlebom

Zjazdy. Vyskúšal som zatiaľ iba dva. Už spomínanými dvomi muldami. Révayka je tu asi najznámejšia zo všetkých. Je vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Je tak široká, že niet žiadnych zábran. Problém začína byť v obrovskom prívale ďalších a ďalších lyžiarov. V Južnejšej mulde to s ľudmi ešte nie je tak prepchané. Veľakrát sa tam dá užiť ešte málo porušený sneh. Ostatné zjazdy si viem celkom živo predstaviť z hrebeňa z nižších výšok do Snílovského potoka. Je tam riedky les a rôzne rúbane. Má to miestami aj celkom dobrý strmší sklon. Ako som sa rozprával so známymi, je dosť možné, že na rozlyžovanie by bolo potrebných celkom dosť dní.

Na vrchu medzi muldami vo Veľkom Fatranskom Kriváni závžujucími sa do Snilovskej doliny

Pohľad na muldy z Chlebu

V Révayke
  
    

Révayka z pod Chlebu

V Južnejšej mulde


A pohľad taktiež z Chlebu
 
Snehové pláne v nižších častiach bočného hrebeňa z Kriváňa zvážujúce sa do Snilovského potoka
 
Oveľa viac polyžovaný a bližšie pri chate je Chleb. Najjednoduhší je znovu buď výstup po červenom turistickom chodníku zo Snílovského sedla po hrebeni alebo priamo z chaty cez nevýrazný predkopec Bochník bočným hrebienkom. Okrem týchto dvoch klasických výstupov sa dá vybehnúť hore aj z potoka. Ľahšie severnejšou, nevýraznou muldou, ktorá sa napojí na turistický hrebeňový chodník v miestach nad začiatkom zimného značenia na chatu, v miestach kde sa ale zvyknú často robiť snehové preveje. Alebo potom strmšie z nižšie položenej muldy z potoka, hneď na konci smrekového lesa. Znovu 10cm pätky to zvyknú zvládnuť aj direkt priamo nahor. Tento výstup strmšou a dlhšou muldou (Oškvarkovou) som priznám sa ešte ani neskúšal. Z výstupov je to zrejme všetko. Na Kriváň ale aj na Chleb sa samozrejme dá dostať aj po hrebeni z druhých strán a potom aj samozrejme hore priamo cez strmé severné muldy, či pomedzi skaly, ale moc som o týchto výstupoch ešte nikoho nepočul hovoriť. Poďme ešte teda na zjazdy z Chlebu.

Stúpanie z Révayky na odbočku zimného značenia na chatu pod Chlebom



Nad odbočkou na chatu

 
Na Chlebe



   



Hromové a Steny, Južný vrchol
  
  

Východ na Slnka na Chlebe
    

Cesta zvážnicou na spodok Generálu



Asi taký najbežnejší je pre mňa zjazd zo sedla medzi Bochníkom a Chlebom do Snílovského potoka, tzv.  Oškvarková mulda. Je to podľa mňa geniálny žľab. Tiež to zvládne hocikto a hlavne dá sa to ísť skoro za každého počasia. Keď vidíte, že vás ide odfúknuť už na Bochníku tak hneď strníte pásy a leďte tadiaľ dolu. To isté keď nevidíte ani na krok. Ľudia čo sa boja sa môžu spustiť aj priamo hrebeňom Bochníka na chatu. Z Chlebu veľmi jednoducho sa dá spustiť aj ľavou stranou samotného hrebeňa smerom na Snilovské sedlo, pričom pred odbočkou na zimné značenie na chatu pod Chlebom sa pustíte do miernej muldy oproti Révayke. Znovu veľmi vhodné pre menej skúsených lyžiarov alebo počas zhoršených poveternostných podmienok. Pre mňa ale dva najkrajšie zjazdy na Juh sú tieto. Jeden z Chlebo priamo na západ. Nie Oškvarkovou muldou ale vpravo od nej s dojazdom ale priamo na spodok muldy v potoku. Hore to býva tvrdšie a plné zmrznutej kosodreviny ale kúsok nižšie sa otvárajú krásne snežné široké pláne z celkom pekným sklonom a hlavne neporušeným snehom. Nechápem ako je možné že takto to lyžuje tak málo ľudí. Všetkých to ťahá do žľabu. Nevadí. Posledný, najstrmší zjazd na Južnú stranu je pomedzi skaly. Je to také výzva pre mierne zdatných lyžiarov. Skaly Chlebu vytvárajú síce krátky ale krásny kuloár. Cítite sa tu priamo ako kdesi v Tatrách medzi skalami. Skaly ale skončia a ste na širočíznej snehovej pláni. Niekedy sa to tu zvykne aj sypať. Treba dávať na to pozor. Veľa ľudí hneď pod skalami traverzne na Bochník. Treba traverzovať ale vážne čo najvyššie, keď je zvýšené lavínové nebezpečenstvo.Traverzuje sa to preto aby sa ľudia dostali priamo na chatu už bez šľapania na pásoch. Druhá varianta je ísť pod skalami stále dolu až po letnú zvážnicu na chatu. Tú môžete podľa toho koľko je snehu pretnúť aj viackrát. Ja chodím tak, aby som sa napojil priamo zvážnicou na spodu Generála. 

Tajný zjazd z Chlebu


Pred východom Slnka s Mesiacom na Chlebe s pohľadom na Veľký Fatranský Kriváň

Zjazd z Chlebu pomedzi skaly až do lesa na cestu
















Okrem vyššie spomenutých zjazdov sa samozrejme lyžuje všade možne z Chlebu na sever od hlavného hrebeňa a potom je kopec zjazdov aj ďalej po hrebeni na Juh aj Sever z Hromového, Stien až po Poludňový Grúň. Tam ale nechodím. Nemám to tam naštudované a je tam aj dosť veľký výskyt lavín, tak ma to tam ani moc neláka. Každopádne sú to oveľa menej porušené svahy. Čo mňa ale viac zaujíma je vzdialenejší vrchol Úplaz. Ale to musím najskôr preskúmať. Možno už nabudúce.

Druhý domov :)

Každopádne ak máte niekto chuť. Určite sa zastavte na chate. Je to top miesto na východisko do majestátnych hôr a dobrodružných lyžovačiek. Už len sa premôcť, vstať a neprdieť do gauča. Vidíme sa v Snílovskej doline ;)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára