piatok 21. júla 2017

RIP Adidas Response cush

Kde len začať. Táto topánočka je už so mnou vari od nepamäti. Skoro sa mi marí, že sme spolu zabehli už aj svoj prvý maratón, ale to zas nie. To som vtedy ešte netušil nič o topánkach a tobôž nie o maratóne. Vtedy som mal ešte svoje prehistorické The North Face-i a môj prvý Košický maratón by bol na celý príbeh. Ale naspäť ku Adidasom.


Ono ti to bolo obdobie keď som nakupoval topánky rad radom. No nekúp to keď všetko bolo v 50% výpredajoch. Jedny na trail, iné na asfalt. Keďže po asfalte som nikdy nebehával Responsy prischli na chodenie do roboty. Tým, že boli na asfalt, tak sa ani podrážka nedrala ako šialená. To vtedy som ešte nadával na Salomoňákov, ktorí si kupovali Speedcrosky do mesta. Teraz som jeden z nich :D Nuž niet penez na nový materiál.


S Responskami sme prešli stovky kilometrov po meste. Kde tu, keď som sa raz za mesiac išiel aj prebehnúť, nie len poturistikovať po lese, som si ich zobral a bola to paráda. Keď náhodou prischol nejaký beh do vrchu po ceste tiež som ich bral. Bol som s nimi velice spokojný. Nakoniec sa mi s nimi podarilo buchnúť aj zo pár maratónov. Presnejšie štyri. Môj druhý, čo som sa iba tak zobral, zapol hodinky a šiel sa túlať po Martine, tretí na Žilinskom vianočnom behu s doteraz pre mňa nepochopiteľným časom 3 hodiny a 10 minút, tento rok na ČSOBečku s časom už o poznanie o vyše polhodinu horším a nakoniec nedávno znovu iba tak po Martine až do Necpalskej doliny s parťákmi sme si vypučili môj zatiaľ posledný piaty maratón už s vyše 4 hodinami.. Nuž aj natrénované človek musí mať. Nie je to iba o topánke.


Čo by som mohol trošičku vytknúť, že pri tých dlhších behoch (možno to je tým, že som ich nenosil pri behu pravidelne) mi niekedy spravili otlak na vnútornej strane nohy. Ale keď vymeníte topánku, tak sa aj s tým otlakom dá normálne existovať. Možno čaptavo vykrúcam nohy a možno to bolo aj vyhriatym letným asfaltom.

Okrem prechádzok po meste majú už nabehané okolo 2000 kilometrov a okrem trošku vydratej podrážky, na sieťke ani náznak únavy. Len som ich trošku prifarbil na hnedo pri maľovaní plotu.


V poslednom čase mám nejaký zvláštny problém s chodidlom a každá mäkká topánka (Speedcross, Spikecross) a nízka topánka (S-lab) mi robí problém. Cítim sa ako keby som skákal po kameňoch. Len keď si obujem Responsy tak je všetko relatívne v poriadku. Nedávno som sa vrátil z Andorry a netušil som čo si tam idem obuť na pretek. Zobral som všetku obuv čo som doma našiel. Ešte pred pretekom na výlete na Comapedrosu, najvyšší vrch Andorry, som si zobral Speedcrossy, ale zbeh po kameňoch, keď som si nedal poriadne pozor mi robil problém. A tak som rozmýšľal. Zobrať si tenisky na cestu do drsnej prírody Andorry na desiatky ak nie stovky kilometrov? Nejak som sa presvedčil.

Bolo to geniálne rozhodnutie. Neviem či Responsy majú nejaký špeciálny torzný systém alebo fakt tuhú podrážku alebo čo, ale počas mojich 94 kilometrov po skalách, suti a šotoline som nezacítil s nohou žiadny problém. Teoreticky som ani nejak extra nemusel dávať pozor na dostupovanie pri zbehoch. Dokonalosť. Jedine čo si to odnieslo samozrejme bola sieťka. Po ostrých bridliciach a hodinách v suti sa ale asi niet čomu čudovať. Myslím si, že po asfalte musí takým, čo nemenia topánku po pár kilometroch vydržať aj 3000.


Teraz na mojej tréningovej trase na poli pri Bohuniciach ich tiež využívam a 10 kilometrov úplne bez problému. Čo predtým pri Speedcrossoch po štrku na ceste robilo hrozný problém a musel som chodiť radšej povedľa cesty. 

Vždy som bol zástancom skôr nižšej podrážky s priamym kontaktom s terénom, ale po tomto zistení asi do budúcna idem opäť do Responsov alebo vyskúšam niečo ešte od značky Hoka. Len čert vie ako to je tam s podrážkou. Či nie je opäť mäkká a nerozpadne sa po 300 kilometroch. Každopádne Adidas Response Cush sú top topánočky nie len na asfalt ale všade tam kde Vás noha zavedie :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára